Friday, September 18, 2009

Neraka Sudah Sejuk

Perjalanan pulang dari Alor Setar ke kampus UiTM Permatang Pauh bersama Dayah dan Ita pada waktu malam hening diselangi dengan beberapa cerita jenaka dan seram. Aku yang memandu dengan perut agak kenyang memang memerlukan mereka untuk berbual supaya tidak selesa ketika memandu dan menyebabkan aku mengantuk.


Sayup-sayup dengar lagu raya dari telefon bimbit Dayah, tiba-tiba Ita bersuara "Teruk kan remaja-remaja sekarang ni. Ada ja masalah sosial". Ita memulakan perbualan dengan keluhannya. Aku mendengar dan mengangguk tanda setuju. Lalu aku terus bertanya kepada Dayah tentang kes merokok dikalangan siswi di Kolej Baiduri. Dayah pun menjawab "Ya, ada. Budak aras aku. Budak sem 1". Wow, betulke? Hebat betul, desir hatiku. Sem 1 dah berani merokok dalam kolej. Siswi pulak tu.Fikiran ku terus melayang teringat seorang siswi semester satu. Namanya Intan. Pada suatu hari, dia ada beri sms m'ucap terima kasih atas sms ku kpd dia. (Hubungan: aku mentor Intan dlm LDK). Dan sms seterusnya dia menyatakan yang dia ni free-hair dan berniat nak pakai tudung tetapi belum bersedia. Dia minta pandangan aku. Pada waktu tersebut aku hanya mampu meminta jawapan dari kawan-kawan perempuanku. Antara jawapannya "Intan kena faham kenapa perlu memakai tudung" dan ada juga menyatakan, "Yang penting dia tidak hipokrit pada diri dia"Lalu, aku mengajukan permasalahan Intan untuk dijawab oleh Dayah. Tepat dengan masa dan orangnya. Dia sendiri pernah seperti Intan. Dayah berkata, "Aku dulu pun macam tu. Kerap bagi alasan. Tapi pada suatu hari, aku dinasihati oleh abang aku. Dia minta aku untuk pakai tudung untuk pergi kedai bersama tapi aku mengelat kat dia, "dekat je pun kedai tu. Tak yah la". Lepas tu abang aku cakap , "Terpulang lah pada kau. Aku nasihat je. Ye lah kan. Neraka dah sejuk. Kita nak takut apa kan?". Terpaku Dayah mendengar kata-kata abangnya itu. Semenjak dari saat itu, Dayah perlahan-lahan mengenakan tudung pada anggotanya. Dayah yang mendapat Hidayah. Alhamdulillah.


31. Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, tau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (Surah an-Nur)

Catatan Pribadi:
Aku x dapat byk membantu Intan meskipun aku tahu akan kewajipan menutup aurat itu perlu dituruti oleh Intan. Pandangan aku, janganlah kita melengah-lengahkan perkara baik. Tidak perlu tindakan drastik. Do it slowly. Dan kita kena terimapakai nasihat mereka yang lebih a'lim (lebih tahu) dan bukan sindiran negatif dari rakan-rakan yang tidak membina.

"Tempatkan diri di tempat yang selamat"

mungkin ini membantu:


Sara Bokker is a former actress/model/fitness instructor and activist. Currently, Sara is Director of Communications at "The March For Justice," a co-founder of "The Global Sisters Network," and producer of the infamous "Shock & Awe Gallery."

http://www.marchforjustice.com/showdetails.php?id=174 
http://www.marchforjustice.com/showdetails.php?id=16958 (versi bahasa)

0 comments:

Post a Comment